BROCAS HELM

Brocas hjelm

Mange metallband ser tilbake på fortiden, spesielt på Middelalderen, når de er på jakt etter inspirasjon. Noen ser på den røffe tiden som en helhet og prøver å kopiere den spesielle atmosfæren, mens andre fokuserer på detaljer og bringer frem disse som talismaner for å stadig kunne hoppe inn i den rette stemningen når de vil skape noe nytt. Brocas hjelm har blitt en slik talisman. Den historiske hjelmen er å finne på et museum i England, og man regner med at det er ridderen Sir Barnard Brocas som eide den på 1300-tallet. Derfor avgir den en viss energi. En energi som bandet Brocas Helm har klart å ta til seg i den moderne verden. I San Francisco i USA, av alle steder.

Amerikansk Heavy metal

USA er langt borte. De har en egen kultur, egne tradisjoner og en egen mentalitet. Samtidig har de alltid vært tett knyttet til Europa, og alt som blir populært på ett av kontinentene glir straks over Atlanteren til den andre siden. Det er dog viktig å innse at alt forandrer seg med tiden, eller ved overgang til en ny kultur og tradisjoner. Man kan si at Heavy metal ble født i England, siden det var de største engelske bandene som eksperimenterte seg frem til den nye sjangeren. Etter hvert kom Heavy metal seg over til USA, der den ble omfavnet fra kyst til kyst og begynte en helt ny bevegelse innen rockemiljøet. Her vokste en egen stil frem, en type Heavy metal som gjorde ting på amerikansk vis. Alt skulle være ekstra rått. Alt skulle være ekstra røft, ekstra tungt og ekstra stort. Man skulle maksimere det tunge i tungmetall, og dette klarte de fint. Her vokste band som Metallica frem, men det er ikke dem vi skal fortelle om i dag. Hold i hatten, for du skal til å finne ut mer om Brocas Helm – amerikansk heavy metal i toppklassen.

Brocas Helm – urørt

Hvis du ikke har hørt om Brocas Helm hittil, er det på høy tid at du finner deres låter på nettet. Dette er ikke noe nytt metallband ettersom de har eksistert siden 1982, og har hatt en meget frodig karriere. De er fortsatt i gang, selv om de ikke er like aktive nå om dagen som før i tiden. De dukket opp i San Francisco i 1982, lenge før byen ble et senter for kultur og musikk. Brocas Helm gjorde ting på sin egen måte, og deres unike stil ble rask anerkjent både i USA og i Europa. Det de skapte kunne ikke lenger kalles for Heavy metal ettersom det var altfor kraftig og mektig for sjangeren. Dermed bestemte fansen seg for å bruke tittelen Power metal når de snakket om Brocas Helm og den amerikanske metallscenen som vokste frem på 80- og 90-tallet. Selv om Brocas Helm skapte store overskrifter, tok det to år før deres første album dukket opp i hyllene. Dette var fordi metallbandet ikke ville skrive platekontrakt med hvem som helst. De ville ha friheten til å gjøre det de ville, og det er denne friheten man føler når man hører på albumet «Into Battle», som ble sluppet i 1984. Fire år etter kom deres andre album, kalt «Black Death». Begge var en helt spesiell reise inn i den kraftige metallstilen disse tre kameratene hadde funnet frem til, og er verdige klassikere å ha på hyllen.

EP-er og singler

Brocas Helm har også gitt ut en EP og to singler, som alle har høstet god kritikk fra alle kanter. «Ghost Story» fra 1994 er en noe skremmende plate som kun varer i en halvtime, mens singlene «Time of the Dark» fra 1997 samt «Blood Machine/Skullfucker» fra 2000 viste en ekstra mørk side av de amerikanske karene.