ELIXIR

Britisk Heavy metal

England har lenge kunnet skryte av en spesiell musikksmak. Alle sjangere som kommer innom, blir forandret til en akkurat passe grad, slik at man beholder de grunnleggende elementene samtidig som en viss engelsk godbit også får bli med. Samtidig er engelsk det offisielle språket, og dette åpner opp for et gigantisk marked verden rundt. Selv om USA har dominert musikkindustrien de siste tiårene, velger mange europeere å vende seg mot Storbritannia – fordi engelskmennene tross alt er fra vårt eget kontinent og er en del av den europeiske kulturen, som alltid vil være nærmere vår egen identitet enn den amerikanske. Britisk Heavy metal har derfor en helt egen «sound», en egen stil. New Wave of British Heavy metal, forkortet NWOBHM, er en av de spesielle retningene som vokste ut fra den engelske scenen. Dette er en sjanger som videreførte det de første tungrockbandene som Black Sabbath startet. De originale bandene satte sitt preg på en hel verden av musikk, og musikkelskere vil straks kjenne igjen de spesielle rytmene. Vi kan snakke i evigheter om store navn som Ozzy Osbourne og Black Sabbath eller Led Zeppelin, men la oss heller fokusere på de som holdt det gående uten hjelp fra gigantiske plateselskap.


Elixir, en britisk historie

Når du allerede har et overfylt marked av britisk Heavy metal, er det vanskelig å finne sin egen vei å gå. Mens de fleste britiske bandene skapte Heavy metal for massene, valgte derimot mange å holde sin egen stil. De valgte å gjøre noe eget og skape musikk for likesinnede. Elixir er et ypperlig eksempel på slik britisk Heavy metal. Noen mener at Elixir, med sin uformelle stil og egne syn på musikken, satte i gang det vi nevnte ovenfor – NWOBHM – en ny retning innen Heavy metal som plutselig tok over rockescenen i England. Elixir startet sin karriere på 80-tallet og var aktive i nesten tretti år. Gjennom 80-tallet slapp de singler og ukjente EP-er som regnes å være kultklassikere i disse dager.

Populære album

Elixir slapp sin første singel i 1985, og året etter var det klart for et ordentlig album. Når albumet «The Son of Odin» dukket opp på hyllene i 1986, gikk det straks inn på hitlistene. I 2005 ble Elixirs første album kronet til en av historiens beste innen Power metal. Flere av deres album har blitt gjenskapt, digitalisert og gitt ut via diverse medier. Selv om deres ordentlige storhetstid var på slutten av 80-tallet, samlet bandet seg igjen etter millenniumskiftet og kom med et splitter nytt album i 2003. Albumet «The Idol» fikk såpass god kritikk at bandet straks begynte å utarbeide et til. Tre år etter kom «Mindcreeper», og i 2010 kom «All Hallows Eve» ut. I alle disse årene var Elixir veldig populære i Storbritannia, og hadde seks konserter på den britiske festivalen «Steel Festival».

Singler

Elixir har gitt ut to singler gjennom sin lange karriere. Det er nettopp de sjeldne utgivelsene som har gjort deres album og singler så dyrebare som de er i dag. Den første singelen fra Elixir kom i 1985 og het «Treachery» – det er denne som virkelig satte fart på deres karriere. Den andre kom 31 år etter og fikk navnet «Knocking on the Gates of Hell», en klar (negativ) parallell til «Knocking on Heaven’s Door» fra Bob Dylan. Begge disse singlene ble straks utsolgt, og er kun å finne i digital format nå om dagen.

Konserter

Du er nok noen år får sent ute om du vil høre Elixir live. De hadde flere konserter rundt omkring i Storbritannia på 2000-tallet, men gruppen falt fra hverandre i 2012, og etter at et gruppemedlem gikk bort vil de neppe samle seg igjen. Dessuten foretrakk Elixir å spille på små scener. Rockebarer, klubber, private fester, parker og lignende. De som levde i London på den tiden storkoste seg nok med deres råe lyd.