GEHENNAH

Norsk Black metal

Helt siden den mørke musikken kom til Norge, ble Heavy metal en del av vår kultur. Norge er tross alt verdenskjent for tungmetall nå om dagen, og det er mange grunner til dette. Ser vi på det fra en psykologisk vinkel, kan man forstå at den lange mørketiden og de kalde temperaturene maner opp til en dyster stemning der vi gjerne vil skrike ut alt vi har og la det riste i brystet. Fra et historisk perspektiv har vi dessuten vikingtiden, der råskap og mangel på medlidenhet var en del av livet. Vikingene var brutale mennesker, og en del av denne historien sitter nok igjen i oss – moderne nordmenn. Samtidig er det viktig å påpeke at kristendommen ble introdusert på en voldelig måte i Norge, og i dagens sekulære samfunn har vi mange som ikke ser på denne verdensreligionen som noe positivt. Mange mener at kristendommen ødela en del av de norske tradisjonene, og folk som Varg Vikernes tok ting i egne hender for å erklære krig mot religionen. Norsk Black metal fokuserer ofte på nettopp dette. På kampen mot kristendommen, på norske tradisjoner og folketro. Om det norrøne, om det norske.

Gehenna – ondskapens sentrum

Vi skal selvsagt fokusere på det norske metallbandet Gehenna fra Stavanger, men det er viktig å forstå hvor deres navn kommer fra. Gehenna er nemlig en form for helvete på jord, og det eksisterer faktisk. Gehenna er en dal utenfor Jerusalem, og i religiøse skrifter utpekes dette stedet som et sentrum for ondskap. Den endelige destinasjonen til alt som er ondt her i verden. Stedet der syndere og vantro må gå gjennom utålelige lidelser. Med dette i tankene er det derfor enklere å forstå hvorfor det norske metallbandet valgte Gehenna som navn. Norsk Heavy metal handler jo om oppgjøret med religionen. Oppgjør med alt som sies å være «godt» og «ondt». Hvis kristendommen sier at rock er ondskap, skal man være så ond som overhodet mulig for å komme med sitt poeng. Gehenna viser gjennom sin musikk at ord, navn og skrifter ikke har noe å si. Alt handler om hvem man er og hva man gjør, ikke hva man tror på.

Gehenna – ondskap fra Stavanger

Black metal-bandet fra Sør-Norge har holdt på i over to tiår, men har klart å holde på sin tradisjonelle, unike lyd, som gjorde dem kjente i første omgang. Gehenna vokste frem i oljebyen allerede i 1993, men har byttet en rekke bandmedlemmer gjennom årene. De fokuserer, som så mange andre norske metallband, på døden, ondskap, mørket og krig. De drar oss inn i en verden av lidelse, der kun en forståelse for sine omgivelser og hvorfor ting er som de er kan gjøre en forandring. De får lytteren til å omfavne vanskelighetene, omfavne døden og mytene som går rundt «den andre siden». De bryr seg ikke om noen gud eller helvete – de er ondskapen selv og slipper derfor å være redd for noe som helst. Denne atmosfæren vekker Gehenna hver gang de er på scenen.

24 år med ekte metall

Etter såpass lang tid på scenen og en rekke ulike bandmedlemmer, har Gehenna samlet masser av erfaring og kunnskap om musikken. De har skapt flere ulike album med jevne mellomrom, og fått blandet kritikk fra fansen. De har eksperimentert, de har gjort forandringer, og prøvd å overraske lytterne. Samtidig har de holdt det «ekte». Holdt det gående. De har forblitt tro sine opprinnelige tanker og innstilling. Albumet «Malice» fra 1996 er like spennende som «Unravel» fra 2013, selv om låtene og selve symfonien skiller seg adskillig. Hvis du fortsatt ikke har noe fra Gehenna i musikkskapet, er det på høy tid at du bestiller ett av deres klassiske album.