NUCLEAR ASSAULT

Fra Anthrax til Nuclear Assault

Hvis du er glad i Heavy metal, har du garantert hørt om Anthrax. Det verdenskjente metallbandet har vært aktivt siden 1981 og er blant historiens største i sin sjanger. Anthrax har byttet bandmedlemmer flere ganger gjennom årene, men du har kanskje hørt om Dan Lilker? Han var en av de to opprinnelige medlemmene i Anthrax, men kranglet med gitaristen Scott Ian etter deres debutalbum, og forlot gruppen for å gjøre noe tyngre. Enda tyngre enn Anthrax, sier du? Å ja, Lilker hadde noe helt spesielt i tankene. Slik kom Nuclear Assault på banen, og ble straks kjent som ett av verdens beste Thrash metal-band. Nuclear Assault er trolig det beste i denne sjangeren som har kommet ut av New York, og selv om bandet har gjennomgått både store forandringer og et komplett brudd i løpet av deres lange karriere, er det fortsatt høyt verdsatt av metallfrelste mennesker verden rundt.

Første del av karrieren

Det hele begynte som vi beskrev ovenfor, når Dan Lilker bestemte seg for å skape et nytt band etter suksessen i Anthrax. Han fant de beste musikerne han kjente og foreslo å spille inn noen låter. Demoene dukket opp i 1984, og det er her man finner de klassiske låtene «Stranded in Hell» og «Hang the Pope». Så fort deres andre demo ble sluppet, dro bandet på en utstrakt turné i USA. De fikk straks platekontrakt og klarte å tiltrekke seg tusenvis av tilskuere, noe som beviste at USA var klart for noe enda hardere enn metallbandene som eksisterte på 80-tallet. Deres første album, «Game Over», kom ut i 1986 og ble straks en hit. Bandet reiste på turné i Europa, og albumet klatret høyt i alle lister. Etter seks måneder med konserter kom de tilbake til USA for å begynne på sitt neste album. «Handle with Care» ble lansert i 1989, og er det mest vellykkede albumet bandet noen gang har sluppet ut.

Andre del av karrieren

Etter mange måneder på bussen, utallige konserter og lange timer i studioet, ble det tydelig at bandet hadde interne problemer. Krangler, misforståelser og konstant stress fikk ryktene til å gå, men musikerne klarte å komme seg forbi trøbbelet. I en viss periode, i hvert fall. De slapp et album til i 1991, men etter dette forlot de to opprinnelige medlemmene bandet for godt og etterlot de resterende musikerne med bandnavnet. De klarte å få tak på nye medlemmer og fikk til og med sluppet enda et album i 1993 – «Something Wicked». Deretter dro de på sin aller siste turné i Europa før de endelig falt fra hverandre. For godt, trodde mange. Men gode musikere begynner å savne hverandre etter hvert – slik har det alltid vært. Bandet har kommet sammen med jevne mellomrom siden bruddet og holdt konserter, sluppet et nytt album i 2002 og satt ut på et par turneer i Europa. Senest i 2015 gikk ryktene om at et nytt album fra Nuclear Assault kanskje var på vei. Vi har ikke hørt noe siden den gangen, men vi er sikre på at det amerikanske metallbandet fortsatt kan overraske metalluniverset.

Musikkvideoer og DVD-er

Det spesielle med Nuclear Assault er at de var blant de første Thrash metal-bandene til å gi ut egne DVD-er og VHS-kassetter. Først kom videoen «Handle With Care» i 1990, der man fikk se deres livekonserter i Europa. Deretter kom «Radiation Sickness» i1991, med flere av deres musikkvideoer samlet på ett og samme sted. Til slutt kom «Louder Harder Faster» i 2006, en DVD med deres beste fremføringer, samt to musikkvideoer. Nuclear Assault skapte kraftige musikkvideoer, alle med fart, sterke farger og detaljer som satte hodet i sving. Ikke mange Thrash metal-band kan skryte av en like spennende historie som disse sprø amerikanerne.