Om METAL MERCHANTS FESTIVAL

Norge – et hav av muligheter for metal

Vi har såpass mange festivaler her i Norge at man med god grunn kan kalle landet vårt for et ordentlig festivalland. Vi har festivaler året rundt, landet rundt. Uansett hvilken musikkstil du foretrekker og hvilke sjangere du er interessert i, vil du finne noe spennende å besøke. Helt fra Nord-Norge og ned til de sørligste trakter finner man mange kule musikkfestivaler hvert eneste år. Det er bare å velge og vrake, eller besøke så mange som mulig i løpet av året. Siden vår nettside fokuserer på heavy metal, skal vi ikke gå inn på alle de ulike festivalene som finner sted i Norge – i stedet skal vi fortelle om begivenheter med tungmetall i fokus. Det finnes en rekke slike festivaler her i landet, der både internasjonale stjerner og lokale talenter fremfører sine tyngste, vakreste verk foran et ellevilt publikum. Den heftigste, mørkeste og mest påventede av slike festivaler var Metal Merchants, som fant sted for noen år siden.

Metal Merchants

Snakker vi tungmetall i Oslo, var Metal Merchants festivalen du virkelig burde ha vært på. Dessverre klarte arrangørene kun å avholde to slike festivaler – i 2009 og 2010. Til tross for en rekke spennende artister som viste interesse for festivalen og de store mengdene med metallelskere som møtte opp i Kanonhallen, har ikke denne musikkfesten blitt arrangert de seneste årene. Metal Merchants fokuserte på Death metal og Black metal, altså de røffeste to sjangerne innen metalmusikken. En spesiell ting med denne festivalen er at den ble avholdt i januar, en av de kaldeste månedene i året her i Norge. Når man blander vinteren med metalmusikk, får man en helt spesiell atmosfære som bygger opp stemningen med en gang. Kalde vinternetter og nesten et evig mørke blandes med de tunge, dystre notene i metall og åpner opp for en helt unik opplevelse man ikke få andre steder. Ryktet om Metal Merchants gikk verden rundt, og folk reiste til Oslo fra både fjernt og nært for å besøke Kanonhallen på Løren.

Kanonhallen

Kanonhallen på Løren i Oslo er et meget spesielt sted som nesten maner opp til hardrock og metallmusikk. Det unike bygget ble oppført mens Norge var okkupert av tyskerne under andre verdenskrig, og bærer derfor på en meget spesiell atmosfære. Den mørke bygningen med de store vinduene ble brukt til vedlikehold av tunge våpen, og de tykke veggene utgjør et perfekt lokale med god akustikk som får gitarene og trommene til å trenge inn i sjelen. Kanonhallen er i bunn og grunn et kulturhus og har holdt en rekke ulike begivenheter, men det var Metal Merchants i 2009 som virkelig satte stedet på verdenskartet. Folk strømmet til Kanonhallen, og straks var hele salen fylt opp med metalfrelste nordmenn og turister på jakt etter en ekte «norsk» festival med fokus på god metallmusikk.

Festivalen i 2009

Det første året Metal Merchants ble avholdt, var arrangørene overveldet av interessen fra publikum. En rekke artister viste interesse for å møte opp, derfor ble man nødt til å velge ut kun de aller beste. Kanonhallen fikk i 2009 besøk fra seks ulike land, og da er ikke Norge inkludert i listen. Heavy metal-grupper fra Danmark, Canada, Tyskland, Storbritannia, Sverige og USA fant frem til Kanonhallen, og underholdt publikum gjennom hele natten med sine ekstremt tunge låter – hele området rundt Løren hørte den fantastiske musikken de to nettene i januar når festivalen ble avholdt. Assassin fra Tyskland, Hirax fra USA og norske Valhall var de store navnene i 2009.

Festivalen i 2010

Året etter var Metal Merchants Festival på plass igjen, men denne gang fant den sted på John Dee Live Club, et konsertlokale i Torggata, midt i sentrum av Tigerstaden og like ved Rockefeller. Det var ikke like mye plass her som i Kanonhallen, derfor kunne man se en lang kø med metallelskere utenfor. Det store navnet i 2010 var Necronomicon, det verdenskjente tyske bandet som møtte opp på lørdagen og sprengte stedet i fillebiter.