SOLSTICE

Tungrockens mange sjangre

Siden Heavy metal først dukket opp på slutten av 60-tallet, har utviklingen vært enorm. Sjangeren har vokst frem som en ordentlig kjempe i musikkindustrien, og utallige band har omfavnet de mørke tonene og røffe rytmene som Heavy metal står for. Med tiden vokste mange nye sjangre frem fra Heavy metal, alle med sine egne detaljer og finurlige noter. Allerede på 70-tallet hadde man en rekke undersjangre som delte opp Heavy metal i mange deler. Slik kunne man lettere finne frem til akkurat det man ønsket, og visste nøyaktig hva man ville møte på når man var i platebutikken. Heavy metal har senere delt seg inn i flere store sjangre, som ikke lenger kan sies å være undersjangre – og en av disse er Doom metal. Doom metal har igjen blitt til flere andre mindre sjangere, som ytterligere sikter seg inn på mindre nisjer av metallelskere. Traditional Doom, Stoner Doom, Funeral Doom, Epic Doom, Black-Doom og flere andre dukket opp på 90-tallet og ble raskt viktige deler av den større helheten. Vi, og mange andre, mener at det var bandet Solstice som skapte Epic Doom metal.

Solstice skaper Epic Doom metal

Når Solstice dukket opp i England 1990, hadde den nye bølgen med engelsk Heavy metal, NWOBHW, dabbet av. England var stedet å skape Heavy metal, men markedet var såpass fullt at mange yngre band begynte å eksperimentere med instrumentene sine. Det er her Solstice kommer inn i bildet. Metallbandet begynte beskjedent, i en liten by i West Yorkshire, like utenfor Leeds. Her i Dewsbury samlet de opprinnelige medlemmene seg og begynte å skape en helt ny musikk. Det er dette som senere ble til Doom metal, en helt spesiell del av metallmusikken som fokuserte på undergang og hadde en ekstra tung atmosfære – noe selv de røffeste Heavy metal gruppene ikke gikk inn på. Her var det ingen hemninger, ingen uskrevne regler eller grenser. Solstice gjorde akkurat det de ønsket, akkurat det de hadde i tankene. Solstice startet slik en ny storm av britisk Heavy metal i toppklassen, og det uten å skrive noen kontrakt med store plateselskap, og uten å holde store konserter eller dukke opp på TV-skjermene.

Album og EP-er

Som mange andre fra sin tid, var Solstice aktive i mange, mange år. Deres første opptredener var i 1990, og året etter kom den første demoen. Deretter de første albumene og EP-ene, samt et par splitter og noen mindre album. Solstice er forresten fortsatt aktive i dag, selv om de opprinnelige bandmedlemmene har blitt byttet ut og bandet holder på med mindre prosjekter. Det er dette som skiller engelsk Heavy metal fra alt annet – folk gjør det de brenner for, og ofte trenger de ikke betaling for arbeidet engang. Solstice har sluppet to album i løpet av sin karriere, ett i 1994 og ett i 1998. Det første, kalt «Lamentations», besto av 10 sanger og varte totalt i én time, som er langt mer enn hva andre band på den tiden klarte å sette sammen. Her fant man gitaristen Gian Pyres som bandmedlem – det store talentet har etter dette jobbet med flere store metallband og hatt en god og variert karriere. Solstice slapp en EP i 1996 kalt «Halcyon», og samtidig dukket flere spennende demoer opp. Ragnarok fra 1994 og Drunken Dungeon Sessions fra 1997 er spesielt verdt å merke seg. 

Mange bandmedlemmer

Solstice har dessverre hatt mange interne problemer gjennom årene. Det vanskelige miljøet gjorde det vanskelig å holde fast i hverandre, stifte livslange vennskap og samarbeide på et høyt nivå. Noen medlemmer ville selge seg ut, andre nektet å holde konserter. Totalt har nesten 20 forskjellige mennesker vært en del av Solstice. Dette ga dem stadig forskjellige toner fra album til album, noe enkelte fans virkelig satte pris på, mens andre krevde mer stabilitet.